آشنایی با دیوار تاریخی گرگان
این دیوار از شرق دریای خزر شروع شده و بعد از عبور از ضلع شمالی گرگانرود و دشتهای وسیع شهرستانهای بندرترکمن، آققلا، گنبدکاووس و کلاله به کوههای پیشکمر در شرق استان گلستان ختم میشود.
دیوار تاریخی گرگان پس از وقفهای حدود ۳ کیلومتری از بالای خط الراس ارتفاعات عربداغ به سمت دامنههای شیبدار دره خوجهطوق منتهی به گرگانرود ادامه یافته و پس از عبور از کوه نقدعلی و از ضلع جنوبی گرگانرود به سمت شرق کشیده شده است.
این دیوار بعد از عبور از روستاهای چترکروک، سیاقلیق، عزیزآبادپایین، قرهیسر، صخرههای گرگز، گرگاندوز، زاوپایین و درهای به همین نام به صخرههای بیلی کوه در محدوده پارک ملی گلستان میرسد.
با توجه به اهمیت و ارزشمندی دیوار و تاسیسات مجاور آن، این اثر فرهنگی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
در برخی از منابع از دیوار تاریخی گرگان به عنوان دومین و در برخی منابع دیگر به عنوان سومین دیوار دفاعی نام برده شده است.
برخی از مورخین ساخت دیوار تاریخی گرگان را به ساسانیان و برخی دیگر به اشکانیان نسبت میدهند، علیرغم وجود اینگونه اختلاف نظر، تاریخ نگاران و پژوهشگران پیشین و معاصر، در تلاشهای فراوانی که برای ساخت دیوار دفاعی گرگان انجام گرفته است اتفاق نظر دارند، اتفاق نظر محققین بر این تلاشها و نتایج به دست آمده از کاوشهای زیر آبهای خلیج گرگان و همچنین حدسیات حاصل شده مبنی بر وجود بنادر و پادگانهای نظامی ساسانیان در این منطقه، بر اهمیت حفاظت از ایالت تاریخی گرگان در آن زمان دلالت دارد.
در دورههای حکومتهای مختلف، علی الخصوص ساسانیان و اشکانیان ایالت گرگان شاهد حماسه های زیادی بوده است به طوری که تعدادی از سلاطین بزرگ این دو سلسله سالها در هیرکانیا درگیر جنگ بودهاند.
دیوار گرگان از ۲ دیوار هاردین و آنتونی بریتانیا طویلتر است و تنها دیوار سمیز در آلمان از دیوار گرگان طویلتر و فاقد موانع عبورناپذیر است.
این درحالی است که دیوار گرگان به حد کافی عریض بوده و دارای گذرگاه و موانع مستحکمتری نسبت به سایر دیوارهای مشابه و مانع عظیم خطی برای یک ارتش قدرتمند و بزرگ است.
این دیوار در منابع تاریخی به نامهای سد اسکندر، سد پیروز، سد انوشیروان، قزلآلان و مار سرخ (به دلیل رنگ آجرهای آن) نیز شناخته میشود.
کاوشهای انجام شده در نواحی کوهستانی واقع در قسمتهای شرقی دیوار بزرگ گرگان در محدوده شهرستان کلاله نیز مشخص کرده که عرض دیوار در نواحی کوهستانی بیشتر از ۲ متر نبوده است.
خندق دیوار بیشتر در نواحی شرقی قلمرو دیوار بزرگ گرگان سالم و دست نخورده باقی مانده و در بعضی از قسمتها در داخل آن کشاورزی صورت میگیرد.
نخستین پژوهشهای باستان شناسی این دیوار توسط ژاک دمرگان فرانسوی انجام گرفت. بعد از او باستان شناس فرانسوی (آرن) در سال ۱۳۱۲ شمسی، بخشی از دیوار گرگان را به صورت پیمایشی ،شناسایی و معرفی نمود . در سال ۱۳۱۲ شمسی اریک اشمیت آمریکایی با پرواز بر فراز منطقه، خط قرمز رنگی را روی زمین مشاهده کرد که با پیچ و تاب از دریا به سمت کوههای پیشکمر در شرق استان ادامه یافته است.
او با دیدن این منظره عجیب این پرواز را بار دیگر تکرار کرد و با تهیه عکسهای هوایی نقش مهمی در شناسایی این دیوار ایفا نمود .
بعد از او محمد یوسف کیانی در سال ۱۳۵۰ شمسی با پرواز مجدد روی دیوار موفق به گرفتن عکسهای جالب توجهی از دیوار شد و طول دیوار را ۱۷۵کیلومتر با ۳۲ قطعه وابسته شناسایی کرد.
از سال ۱۳۷۸ دیوار گرگان توسط هیات مشترک باستان شناسی ایرانی و انگلیسی مورد کاوشهای متعددی قرار گرفته است.
در آن سال با شروع ساخت سد گلستان، بخشی از مسیر دیوار در محدوده کانال آبیاری و زهکشی سد قرار گرفت و بنابر ضرورت حفظ دیوار، آب سد از طریق ۲ کانال از زیر دیوار هدایت شد.
بعد از آن در سال ۱۳۸۱ دیوار در ۶ فصل کاوش شد، که اطلاعات زیادی از آن به دست آمد. به طوری که هم اکنون باستان شناسان طول دیوار را ۲۰۰ کیلومتر میدانند. از آنجایی که در برخی نوشته ها این دیوار تا مرو ادامه داشته، باستان شناسان احتمال می دهند طول دیوار بیشتر ا ز۲۰۰ کیلومتر باشد.
در کاوشهایی که تاکنون انجام شده ۲۰۰۰ متر مربع از دیوار حفاری شده و در پی آن یک آتشگاه و استراحتگاه سربازان کشف شده است. همچنین ۲ قلعه از حدود ۳۸ دژ تخمین زده شده در طول دیوار کاوش شده است.
طبق برآوردها ۳۰۰۰۰ سرباز میتوانستند در طول دیوار مستقر شوند. باستان شناسان با نمونه برداری و آزمایش خاکسترها و ذغالهای برجای مانده در کورههای آجرپزی نشان دادند که قدمت دیوار به قرنهای پنج و ششم میلادی میرسد.