سلیم تیر ماه ۱۳۸۳ …………………………………..مقاله علیرضا پزشکپور رئیس کمیسیون اداری، مالی و حقوقی شورای شهر گرگان
اشاره: یکی از پدیده هایی که در دوران حاضر و عصر ماشینیزم بصورت روز افزون خودنمایی کرده و کمتر به آن توجه شده مسئله عدم رعایت بهداشت روانی مدرم است که اگر این موضوع مورد عنایت مسئولان، کارشناسان و مردم واقع نشود مسائل حاد روحی و روانی گریبان جامعه را خواه گرفت که در این صورت با چندین برابر هزینه پیشگیری شاید نتوان درمانی برای آن یافت.بهداشت روانی، به معنی داشتن آرامش فکری و روحی و روانی و بدور از استرس، اضطراب، نگرانی، دلشوره و تشویش بودن، می باشد و به همین خاطر وقتی شخصی احساس ناخوشایندی نسبت به فرد و یا محیط اطراف خود پیدا نماید به معنای این هست که احتمالا در فشار روانی قرار دارد.……. ادامه مطلب را کلیک نمایید.
اکثریت جامعه ما بهداشت جسمانی را در نظر می گیرند و بیشتر سازمان های مسئول نیز همت خود را بهداشت و درمان و فیزیکی تن قرار داده و مشاهده می شود که دستگاه های اجرائی کشور توجه آنچنانی به بهداشت روانی ندارند، در صورتیکه بسیاری از بیماریها که در جسم تبلور می کنند ریشه در روان انسانها دارند و به نام بیماریهای روان تنی مشهور هستند که باز در این مقوله سهم استرس و فشار روانی و اضطراب و نگرانی و دلشوره و همچنین افسردگی حائز اهمیت می باشد.
مصادیق بارز عدم بهداشت روانی در کشور را می توانیم نشأت گرفته از سرگردانی و اتلاف وقت مردم در ادارات بدانیم و به همین خاطر مقام معظم رهبری امسال را به نام سال پاسخگویی از طرف مسئولین به مردم نامگذاری کردند که مطمئنا انگشت روی مسئله بسیار مهمی گذاشته اند.
موضوع فوق را از خودمان شروع کنیم یعنی از شهرداری. نمونه هایی از امروز و فردا کردنها را می توانیم از جواب استعلام ها گرفته تتا مسئله سطح اشغال، طبقات اضافی، مازاد تراکم، مسئله عدم تطابق نقشه تفصیلی با واقعیتهای موجود و رعایت حریم منازل که هر روزه دستخوش تغییرات می گردد و یا چاله ها و دست اندازهایی که در سطح آسفالت شهر وجود دارد که با عث سوهان روح می شود ببینیم .
این قضیه در مورد بقیه دستگاههای مختلف اجرائی، مالی و سای سازمانها هم صدق می کند ازجمله دادگستری که پس از شهرداری ها به عنوان ارگانی که خیلی از مردم در طول عمور خود حداقل یک بار مراجعاتی به آن دارند جزء این مقوله هستند. باید خاطر نشان کنیم همکه کسانیکه در آنجا رفت و آمد می کنند متهم و یا مجرم نیستند بلکه به عکس عده بسیاری از آنها مردم شریفی هستند که می خواهند به عنوان مظلوم احقاق حق نمایند و از این رو به دادگستری مراجعه می نمایند. به همین خاطر امیداوریم تکریم ارباب رجوع بیشتر مورد توجه این قوه قرار گیرد و در زمینه گشایش مسائل مردم نیز با توسعه شوراهای حل اختلاف که اکثرا از خود مردم تسکیل می شود شاهد کم شدن تعداد پرونده ها و به روز شدن رسیدگی به شکایات در دادگستری باشیم.
گرانی وتورم: یکی از مسائلی که هر روز و هر ساله با آن دست به گریبان هستیم گرانی بنزین می باشد که افزایش آن از طرف دولت صورت می گیرد و چون جنس واسطه هست تأثیر آن به تمامی کالاها و خدمات سرایت می نماید.مطمئنا این موضوع باید در یک برهه از زمان متوقف شود و برخلاف آنچه که می گویند بنزین ارزان می باشد باید بگوئیم خیر، خیلی هم ما گران آن را دریافت می کنیم زیرا از آن زمان که ۶ ریال و یا ۱۰ ریال بوده حداقل ۸۰ برابر شده،در صورتی که حقوق ما به این نسبت افزایش نیافته اند و در ضمن بنزین محصول کشور ما بوده و زیر پایمان وجود دارد و آن را از کسی نخریده و کرایه ای بابت آن پرداخت نمی نماییم.
این موضوع نباید با کشورهای دیگر از جمله ممالک اروپایی مقایسه شود زیرا آنها ازما نفت می خرند و کرایه حمل می دهند و همچنیم مطلب مهم درآمدهای آنهاست که حدود ۱۰ برابر یا ۲۰ برابر ما می باشد و با توجه به آن قیاس، بهای این فراورده با آن کشور مقایسه مع الفارقی است و ربطی ندارد و همین افزایش قیمتها هر ساله باعث نگرانی و اضطراب و تنش بین مردم و جامعه می شود نمونه آن اضافه شدن نرخ کرایه وسائل نقلیه عمومی هست که هر ساله در چند ماه اول سال باعث مسائلی می گردد و اگر بهانه این افزایش، مسئله بنزین وارداتی می باشد برای آنمقدار بنزینم هم باید پالایشگاه ایجاد کرد و همچنین وسائط نقلیه را به سوی گاز سوز نمودن سوق داد که در قدم اول می توانیم تاکسی ها را با گاز طبیعی یا CNG مجهز کرده که به این ترتیب در مصرف بنزین صرفه جویی می گردد و هم نرخ سوخت برای تاکسی ها پایین می آید که در ن تیجه به نفع رانندگان و مسافران می باشد ضمنا به پاکیزگی محیط زیست کمک بسیار می نماید و خوشبختانه از نظر منابع گاز هم ما مقام دوم جهان را دارا هستیم.
همچنین امروز کمبود شیر پاستوریزه در شهر به شدت احساس می شود در حالیکه شیر در شهرها به وفور یافت می گردد. باید گفت کودکان و بیماران و کهنسالان و نوجوانان و دیگر آجاد جمله از از لحاظ تهیه آن در مضیقه هستند و مسئولین کارخانه شیر پاستوریزه باید فکری برای این مسئله بنمایند و جای تعجب است با این که کارخانه شیر در گرگان قرار دارد بدترین وضعیت توزیع شیر هز ار چندگاهی در گرگان به وجود می آید.ناگفته نماند که هر ساله قبل از گران نمودن شیر چنین تمهیدی را به کار می گیرند چا که خوب جواب داده است.
بیکاری به عنوان ام الفساد: کشور جوانمان با معضل عدم اشتغال و بیکاری مواجه است هک این موضوع باعث نگرانی خانواده ها شده است زیرا بیکاری موجب لغزش جوانان به سوی بزهکاریهای مختلف می شود و این موضوع خواب راحت را از جامعه می گیرد. به همین خاطر باید هر چه زودتر کارخانه ها و کارگاه هایی در کشور و منطقه ایجاد نمود که این مهم با سرمایه گذاری امکان پذیر می باشد و حداقل در استانما باید کارخانه های صایع تبدیلی و مرتبزط با کشاورزی ایجاد شود و اگر لازم باشد حتی سرمایه گذاری خارجی نیز که اکنون مقدمات آن از سوی دولت و مجلس شورای اسلامی فراهم شده انجام گیرد که به این طریق از اشتغال به ازدواج می رسیم و از آن به سلامت جامعه و نیز به آرامش روانی می رسیم. همچنین ساخت مسکن و رشد و توسعه و همینطور تولید فراورده های گوناگون لحاظ شده و دیگر شاهد وجود چند جوان بیکار در خانوده ها نخواهیم بود .
چند شغله بودن افراد: بهخاطر برآوردن احتیاجات ز ندگی و کمی درآمد افراد مجبور به چند پیشگی می شوند که در این موضوع کرهای متعدد و مخصوصا غیر همگن فشار بسیار زیادی روی روح و جسم آنها وارد میکند. یک علت این موضوع غیر از عدم کفاف هزینه های روزمره زندگی، مسئله چشم به هم چشمی ها می باشد که فرد را به این سمت سوق می دهد.
عدم ثبات قوانین و مقررات: بعضی وقت ها شب می خوابیم و صبح می بینیم که مقررات عوض شده که این موضوع باعث عدم برنامه ریزی و آینده نگری گشته و اشخاص علاوه بر آنکه نمی توانند هدف و برنامه مشخصی را دنبال کنند به آرامش جامعه و اقتصاد صدمات جبران ناپذیری وارد می گردد زیرا تغییر مقررات باعه عدم اجرای نقشه های پویا و سازنده شده و به سوی روزمرگی سوق داده می شویم.
عدم رعایت مقررات رانندگی: از دیگر مسائل مربوطه به اختلال بهداشت روانی عدم رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی، از سوی رانندگان و ایجاد ترافیک می باشد که همه به این مشکل هر روزه برخورد می کنیم، مطمئنا تصدیق می نمایید که چقدر این قضیه بر اعصاب مردم اثر می گذارد اگر مقررات راهنمایی و رانندگی به نحو احسن صورت پذیرد تأثیر بسزایی در آرامش جامعه دارد که ا ین مهم باید از سوی مردم رعایت گردد.راهنمایی و رانندگی می بایست هم اقدامات مناسبی را انجام دهد و نیز دستگاه های اجرائی ذیربط هم برای گره گشائی ترافیک اقدام به طرح های عمرانی مانند پل های زیرگذر و روگذر اتومبیل رو و اصلاح طرح های هندسی و غیره بنمایند.
مشکلات تردد: نا امنی جاده ها از نظر کمبود آزادراه،بزرگراه وکلاً اتوبان باعث تصادفات وکشته شدن و زحمی و معلول گشتن مردم می شود و همین امر موجب دلواپسی خانواده ها در زمان تردد شده است. از این رو اتوبان سازی باید بیشتر توسعه پیدا نماید مانند بزرگراه گرگان به آزادشهر و در نهایت به مشهد و در کنار این موضوع حمل نقل ریلی و قطار هم توسعه یاد. در همین منطقه خود راه آهن گرگان می باید به چهار سمت گسترش یابد. یکی به گند، دیگر به مشهد و سوم به ترکمنستان که به این طریق به اراوپا و در نهایت به نیمی از دنیا مرتبط خواهیم شد آن هم با کمی ریل گذاری که به ۲۰۰ کیلومتر هم نمی رسد و بالاخره چهارمین سمت این توسعه، قطار گرگان به تهران است که باید برقی و دو خطه شود و یا در مقوله هواپیما در اثر گسترش فرودگاه گرگان می توانیم پروازهایی به شهرهای مهم ایران داشته باشیم و در صورت بین المللی شدن فرودگاه دیگر احتیازی نیست که برای دوساعت پرواز خارجی حدود ۱۰ ساعت مشقت سفر به تهران یا مشهد را تحمل نمائیم.
اینک برای حل این مشکلات توصیه می شود:
۱- تسهیل درک ار ارباب رجوع و از بین بردن مقررات اضافی و دست و پاگیر و همچنین ثبات نسبی قوانین و ضوابط و شفاف سازی و ساده نمودن آئین نامه ها انجام گیرد.
۲- رعایت مقررات، اجرای قانون، جلوگیری از سلیقه ای عمل کردن و تبعیض در زمینه های مختلف قانون باید برای همه یکسان اجرا گردد مانند پرداخت حقوق و دستمزد و مزایا در سازمانهای مختلف که با تفاوت های بسیار همراه است، آن هم با یک کار تقریبا مشابه در شرکت ها و موسسات وبانکها پرداختهای بیسایر متفاوتی صورت می گیرد که این مسئله باعث افت کارائی می گردد، باید متذکر شد ه هیچکس از کم دریافت نمودن خیلی رنجیده نمی گردد بلکه از تبعیض ناراحت می شود.
۳- می بایست مراکز مشاوره در زمینه های روانی، شغلی، خانوادگی را توسعه دهیم که هم جنبه راهنمایی داشته باشد وتا حدودی کار پیشگیری هم نماید و در صورت ابتلا افراد و خانواده ها بصورت مشاوره بتواند نقش درمانگری ایفا کند و بدین ترتیب سلامت روانی جامعه تأمین شود
۴- سرمایه گذاری و ساخت کارخانه جهتایجاد اشتغال زیرا باک شاورزی به تنهایی نمی شود معضل بیکاری را حل کرد
۵- توقف افزایش نرخها: در طول برنامه دوم و سوم توسعه اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کشور یعنی در ده سال گذشته مسئله افزایش شدید نرخ ها را داشتیم که می بایست در جایی متوقف گردیده و برای پویایی و رشد و توسعه و ایجاد انگیزه به همان افزایش نرخ ها در حدود ۲ تا ۳ درصد و درنهایت ۵ درصد بسنده شود همچنانیکه در کشور های توسعه یافته عمل می گردد.
۶- تضمین آینده و دوران کهنسالی با اتکاء به بیمه های گوناگون درمانی، عمر، حوادث، از کارافتادگی، بیکاری و فوت وغیره همراه شود
۷- ایجاد محیطی اجتماعی شاد به همراه افزایش امید به زندگی و توسعه امکانات رفاهی در جامعه
امید است هر چه زودتر به این مهم یعنی عملی کردن بهداشت روانی در تمامی زمینه ها چه از سوی مسئولین و چه از طرف مردم در کشور عزیزمان ایران اسلامی دست یابیم.