ماش پتی/غذا
غذایی است با کاربرد خورشت که شکل ظاهری آن شبیه ساک و یا آش می باشد و در گرگان پخته می شود و معمولاً با برنج صرف می گردد، ولی در مواقعی که برنج آن گوشت مرغ نداشته باشد، به همراه کوکوسیب زمینی و یا کوکوسفید (تخم مرغ هم زده که در روغن سرخ شود) خورده می شود.
بیشتر مردم منطقه، ماش پتی خنک را با برنجی که به صورت کته پخته شده و سرد، میل می کنند. همچنین با توجه به ذائقه ی افراد، بعضی ها آن را با نان هم مصرف می کنند.
رنگ این خورشت مایل به سبز و قرمز است که قرمزی آن به دلیل وجود چغندر یا لبو و سبزی آن به خاطر داشتن اسفناج است.
مزه ی ماش پتی مَلَس است. مواد مورد نیاز عبارتند از: ماش، چغندر (لبو)، کدو حلوایی (کدو تنبل یا کدو زرد)، اسفناج، آب نارنج یا ترشی سیاه، سیر سرخ شده.
جهت پخت این غذا، ابتدا ماش را با مقداری آب در داخل قابلمه ای که درب دارد، حرارت می دهند تا حدی که پوسته های ماش از آن جدا شود و در سطح آب قرار گیرد (قرار دادن درب روی قابلمه، به این دلیل است که پوسته های ماش بهتر در سطح آب جمع شوند).
هنگام جوش آمدن آب، پوسته ها را با کف گیر بر می دارند تا جایی که کاملاً ماش ها از پوسته ها جدا شود، به عبارتی پوچه ها گرفته شوند.
سپس چغندر مورد نیاز را خرد کرده (به قطعاتی به اندازه ی یک بند انگشت) و داخل قابلمه می ریزند.
آن گاه اسفناج خرد شده را نیز به این مخلوط اضافه می کنند.
سپس کدو حلوایی را که قبلاً قطعه قطعه شده است، داخل قابلمه می ریزند و می گذارند کاملاً پخته شود. همچنین جهت مزه بخشیدن به آن، از آب نارنج و یا ترشی سیاه به مقدار لازم (با توجه به ذائقه ی افراد) استفاده می کنند.
در پایان، به منظور خوش طعم شدن ماش پتی، سیر سرخ شده را همراه با ادویه (نمک، فلفل و زردچوبه) به آن می افزایند.
علیرضا پزشکپور