رادیو و تلویزیون گرگان صدا و سیمای گلستان
تاریخچه:
رادیو گرگان اولین بار فعالیت خود را در سال ۱۳۳۲ هـ. ش با نام رادیو ارتش که برنامه های ویژه ای برای نظامیان پخش می کرد، آغاز نمود.
اداره و مرکز تولید و پخش رادیو در ابتدای کار، در اداره پست و تلگراف شهر گرگان (خیابان کاخ) قرار داشته و فرستنده اش نیز در جنب آن (حدود پارک شهر) نصب شده بود.
تولید برنامه های رادیو در آغاز تقریبا نیم ساعت بود که به وسیله ی یک فرستنده ۴۰۰ واتی موج کوتاه به وسیله بی سیم روی ردیف ۴۵ متر پخش می شد.
امکانات فنی تولیدی رادیو گرگان در آن زمان منحصرا یک دستگاه ضبط و یک دستگاه میز پخش صدا بود. در سال ۱۳۳۸ این رادیو در ادامه فعالیت خویش تحت نام اداره انتشارات رادیو، برنامه هایش جنبه عمومی پیدا کرد. با راه اندازی فرستنده ی یک کیلوواتی، تولید برنامه های رادیویی به ۲ ساعت در روز افزایش یافت، به طوری که یک ساعت آن به زبان فارسی و یک ساعت دیگر به زبان ترکمنی اختصاص داده شد.
در این زمان، ساختمان تولید و اداری به محلی در خیابان شالی کوبی(ولی عصر) انتقال یافت، ولی فرستنده و پخش، کماکان در جایگاه قبلی قرار داشت تا این که در سال ۱۳۳۹ به منظور نوسازی آن بنا، امکانات موجود، وسایل فنی تولید و ضبط به ساختمانی دیگر در تقاطع خیابان سرخواجه به ملل منتقل شد. سپس مجددا در سال ۱۳۴۲، کارکنان و تجهیزات آن به ساختمان تجدید بنا شده در خیابان شالی کوبی که همچنان استیجاری بود، انتقال یافت.
در این ساختمان با وجود یک استودیو پخش و دو استودیوی ضبط، کار تولیدات رادیویی ادامه می یافت و به تدریج ساعت های پخش و تولید برنامه ها در دو بخش فارسی و ترکمنی در سال های بعد افزایش یافت و فرستنده ی جدید آن نیز در جاده کمربندی فعلی نصب گردید.
در ۱۵ شهریور ۱۳۴۸، قدرت فرستنده رادیو گرگان به ۱۰ کیلووات ارتقاء یافت. در سال ۱۳۵۰ رادیو گرگان که زیر نظر سازمان اطلاعات و رادیو بود، تحت پوشش سازمان جدید التاسیس رادیو تلویزیون ملی ایران قرار گرفت که پس از انقلاب اسلامی به سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران تغییر نام یافت.
از دیگر فرستنده های صدای گرگان، فرستنده پرقدرت ۴۰۰ کیلووات رادیویی بندر ترکمن می باشد که در ۱۲ فروردین سال ۱۳۶۲ شروع به کار نمود و از همان سال، تولید و پخش برنامه های برون مرزی از مرکزگرگان به زبان ترکمنی برای مخاطبان فراسوی مرز نیز آغاز گردید.
در این زمان استودیوهای تولید و پخش رادیوی مرکز گرگان به تناسب فعالیت هایش با توجه به دو فرستنده گرگان و بندرترکمن، به شش استودیو افزایش یافت.
در آبان سال ۱۳۶۹، مرکز اداری، پخش و تولید به غیر از فرستنده ها به ساختمان جدید و نوساز و اختصاصی در محیطی نسبتا بزرگ در سه هکتار زمین و مشرف به شهر گرگان (محل فعلی صدا و سیما بر روی تپه زیباشهر)، انتقال یافت.
این ساختمان دارای شش استودیو بود که از ۵ استودیوی صدای آن یک مورد به پخش برنامه های فارسی و یک استودیو نیز به پخش برنامه های ترکمنی و ۳ استودیو دیگر به تولید اختصاص یافته و بزرگترین استودیوی آن نیز جهت تولید برنامه های تلویزیونی در نظر گرفته شد و از ۲۴ ساعت برنامه های رادیویی ، حدود ۱۴ ساعت آن در داخل مرکز تولید و پخش می شود و بقیه به تقویت شبکه سراسری صدای جمهوری اسلامی ایران می پردازد که برنامه های آن بر روی موج متوسط ردیف ۱۵۳۹ کیلوهرتز و موج اف ام ردیف ۹۵ متر نیز قابل دریافت است.
فعالیت های تلویزیونی این مرکز پس از پیروزی انقلاب اسلامی با تهیه گزارش های خبری از سطح منطقه گرگان آغا زشد که در ابتد این گزارش ها از شبکه سراسری و همچنین از تلویزیون استان مازندران پخش می شد.
از سال ۱۳۶۹ به بعد فعالیت تلویزیونی در این مرکز برای تولید برنامه به زبان های فارسی و ترکمنی نیز آغاز شد و در سال های بعد به هفته ای یک ساعت رسید. اولین برنامه با نام رنگین کمان که نیمی به زبان فارسی و نیمی دیگر به زبان ترکمنی(عالم غوشار) بود، در گرگان تولید می شد و از مرکز صدا و سیمای مازندران در روزهای جمعه پخش می گردید. از سال ۱۳۷۶ با توجه به تاسیس استان گلستان، صدا و سیمای مرکز گرگان به صدا و سیمای مرکز گلستان تغییر نام داد. در ۹ مرداد سال ۱۳۷۸، تلویزیون محلی گرگان به طور مستقل آغاز به کار نمود. بدین ترتیب که صبح روزهای جمعه با تولید و پخش برنامه ها به طور زنده به مدت ۶ ساعت فعالیت می کرد. علاوه بر آن این تلویزیون هر روز اقدام به پخش اذان مغرب به افق گرگان می نمود و نیز یک بخش خبری کوتاه تلویزیونی از استان هم داشت که همه ی این برنامه های تلویزیونی با قطع موقت برنامه های شبکه سراسری و پخش به جای آنها، از مرکز گرگان صورت می گرفت.
شبکه استانی:
در اسفند سال ۱۳۸۳، شبکه استانی سیما با نام شبکه سبز به طور مستقل و جداگانه افتتاح گردید که هم اکنون در هر شبانه روز به کار تولید تامین و پخش برنامه ها می پردازد که برای ارسال تصاویر، این کار از طریق فرستنده پر قدرت تلویزیونی درازنو در ارتفاعات شهرستان کردکوی به همراه بیش از ۴۰ ایستگاه ماهواره ای زمینی تلویزیونی جهت پوشش نقاط کور استان انجام می شود.
در سال ۱۳۸۶ در ادامه توسعه فضاهای موجود، ساختمان جدید تولید و پخش ویژه سیما با استودیوهای مختلف در محیط های باز و بسته و همچنین آمفی تئاتری جهت همایش های گوناگون در محوطه مرکز افتتاح و راه اندازی گردید.
اما در ادامه بخش رادیو، جهت پوشش هر چه بهتر شبکه سراسری صدا و همچنین شبکه استانی رادیو، فرستنده پر قدرت ۶۰۰ کیلو وات قائم گنبد نیز به عنوان یکی دیگر از فرستندهای رادیویی تحت پوشش این مرکز در سال ۱۳۷۹ راه اندازی گردید.
این فرستنده رادیویی در فاصله ۸۰ کیلومتری از مرکز استان و در ۱۰ کیلومتری غرب شهر گنبد قرار دارد و عملیات اجرایی آن در زمینی به مساحت ۵۰ هکتار و زیربنای ۱۷۰۰ مترمربع انجام شده است و شامل ساختمان فرستنده قسمت های اداری، ساختمان حراست، نگهبانی نیروگاه، موتورخانه، تعمیرگاه و فضاهای عمومی است.
قدرت فرستنده رادیویی قائم گنبد ۶۰۰ کیلووات، به صورت اصلی و ۵۰ کیلووات رزرو می باشد که روی امواج متوسط فرکانس ۷۴۷ کیلو هرتز به طور شبانه روزی به تقویت و پخش شبکه سراسری صدای جمهوری اسلامی ایران می پردازد و در کنار آن یک فرستنده ۵۰ کیلووات نیز به صورت اصلی و ۱۰ کیلو وات به طور رزرو نصب گردیده که حدود ۱۴ ساعت برنامه های شبکه استانی صدای فارسی این مرکز را روی موج متوسط فرکانس ۱۱۷۹ کیلوهرتز به ویژه جهت مناطق شرقی استان پخش می کند و بقیه ساعت های آن به رله ی (تقویت) شبکه سراسری صدا اختصاص دارد.
علاوه بر فرستنده های فوق، صدا و سیمای مرکز گلستان بر روی موج اف. ام رادیو، اکثر شبکه های سراسری از جمله رادیو پیام، رادیو ورزش، رادیو فرهنگ، رادیو جوان، رادیو قرآن، رادیو معارف، شبکه اول صدای جمهوری اسلامی ایران و نیز صدای مرکز گلستان را نیز برای مردم استان گلستان و چند شبکه دیگر تقویت و پخش می نماید.
در ارتباط با تلویزیون باید خاطر نشان کرد علاوه برشبکه سبز گلستان شبکه های سراسری سیما نیز از طریق فرستنده های تلویزیونی صدا و سیمای مرکز گلستان در تپه هزار پیچ گرگان و درازنو کردکوی برای استان تقویت می شود.
یادآوری می گردد از سال ۱۳۸۸ شبکه استانی گلستنان بر روی ماهواره نیز قرا رگرفت و از سال ۱۳۹۰ سیستم پخش نیز از آنالوگ به دیجیتال تغییر یافت قابل ذکر است که در صدا و سیمای مرکز گلستان، قسمتی از پخش برنامه های تلویزیونی از مراکز دیگر تامین می شود و به صورت آرشیوی است و قسمت های دیگر آن از طریق تولید، توسط دست اندرکاران این مرکز انجام می شود که به صورت فیلم های سینمایی و سریال های تلویزیونی و همچنین برنامه های متنوع فرهنگی، اجتماعی، خبری، هنری و سرگرم کننده می باشد که در انواع ترکیبی نوع الف، ب، ج و د، تولید می گردد.
اسامی روسای این رسانه از ابتدای تاسیس آن، یعنی در هنگام رادیو ارتش، انتشارات رادیو، اطلاعات رادیو، سازمان رادیو و تلویزیون ملی ایران و صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران عبارتنداز:
۱- سرتیپ ورهرام ۲- نعمت الله قاضی ۳- علیرضا کریمان ۴- فرجام ۵- احمد زعفرانیان ۶- مولوی ۷- منوچهر کفایی ۸- اسماعیل واعظی ۹- بهترین ۱۰- همایون مجد ۱۱- حسینیان ۱۲- میرفخرایی ۱۳- ابراهیم پیشه ور ۱۴- محمد فرهادی ثابت ۱۵- محمد یگانه ۱۶-دکتر حبیب رحیمی ۱۷-دکتر واصفی ۱۸- محمد صفایی ۱۹-علی اصغر مینایی ۲۰-حسن رشیدی ۲۱-سیدمظفر شجاعی ۲۲-عبدالناصر مهیمنی ۲۳- محمدسادات طوسی ۲۴- منوچهر طاهایی ۲۵-کیومرث غفاری ۲۶- محسن شریف زاده ۲۷- حجت الله عباسی ۲۸-علی کامیار۲۹-دکتر مسعود احمدی ۳۰- محمدعلی احمدی ۳۱- علی صادق مقدسی ۳۲- بهرام عبدالحسینی.
علیرضا پزشکپور